Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας με περίοδο αιχμής τους καλοκαιρινούς μήνες όπου γίνεται το αδιαχώρητο στο νησί! Ωστόσο διατηρεί ακόμα την αυθεντική ομορφιά της σε πολλές περιοχές μακριά από τα διάσημα κέντρα της τουριστικής βιτρίνας της. Το εκπληκτικό είναι ότι διατηρεί και πολλά από τα παλιά μονοπάτια και καλντερίμια της, που θα μπορούσαν – εφόσον συντηρηθούν και σηματοδοτηθούν – να προσελκύσουν στο μοναδικό αυτό νησί ένα άλλο είδος επισκεπτών, τους πεζοπόρους, τους φυσιολάτρες, τους πραγματικούς εξερευνητές, και να επεκταθεί η τουριστική περίοδος στους ανοιξιάτικους και τους φθινοπωρινούς μήνες.
Ο Δήμος Σαντορίνης έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα σηματοδότησης 25 πεζοπορικών διαδρομών, το οποίο δυστυχώς έχει μείνει ημιτελές (μέχρι στιγμής έχουν σηματοδοτηθεί μόνο 3 διαδρομές). Ωστόσο, όλες – και οι 25 - διαδρομές του προγράμματος σημειώνονται στο χάρτη της TERRAIN με χρωματική σκίαση και με την αρίθμησή τους, ενώ στην πίσω όψη του χάρτη υπάρχει ένα εκτεταμένο κεφάλαιο με πληροφορίες για τις διαδρομές αυτές (σύντομη περιγραφή, συνολική απόσταση, χρόνος πορείας). Μπορείτε να περπατήσετε όλες τις διαδρομές συμβουλευόμενοι τις απόλυτα ακριβείς αποτυπώσεις των μονοπατιών σε αυτόν τον πεζοπορικό χάρτη της TERRAIN, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι στα περισσότερα μονοπάτια, ειδικά σε αυτά που δεν πολυπερπατιούνται, είναι πιθανόν να βρείτε πυκνή οχλούσα βλάστηση, πέτρες και άλλα εμπόδια στο κράσπεδό τους, καθώς και πλήρη ανυπαρξία σηματοδότησης ή υποτυπώδη σηματοδότηση.
Εκτός από το κεφάλαιο της πεζοπορίας, στην πίσω όψη του χάρτη υπάρχουν συνοπτικά κεφάλαια για την ιστορία και τους μύθους της Σαντορίνης, και για τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.
Στην εμπρός όψη του χάρτη υπάρχει ένας μεγάλος και πολύ λεπτομερής χάρτης Φηρών, στην κλίμακα 1:4.000, και στην πίσω όψη υπάρχουν οι αντίστοιχοι χάρτες για την Οία (κλίμακα 1:3.000) και το Καμάρι (κλίμακα 1:5.500). Οι χάρτες αυτοί σημειώνουν με ακρίβεια όλα τα ξενοδοχεία, καθώς και όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και τα αξιοθέατα μέσα στους οικισμούς.